Posting kali ini berbeza sedikit. Ceritanya biasa2 saja tapi bila melihatkan gambar-gambar yang ada memang menyegarkan mata dan minda kita..
Alangkah bertuahnya tinggal di kampung. Serba-serbinya murah dan mudah diperolehi terutama bahan masakan, ulam-ulaman, sayur-sayuran dan buah-buahan. Boleh ditanam sendiri di sekeliling rumah saja. Bayangkan dah berapa banyak kos boleh dijimatkan jika cili, serai, kunyit, lengkuas, halia, bunga kantan, daun kari, daun pandan, daun kesum, limau purut, limau kasturi, pucuk ubi, kacang botol, kacang bendi, terung, kacang panjang, pucuk kayu manis dan lain-lain ditanam sendiri. Bukan sahaja puas hati melihat hasilnya yang segar-segar malahan yang paling utama dapat menjimatkan kos membeli bahan-bahan tersebut..
Abah pulak memang jenis seorang yang rajin bercucuk-tanam. Inilah hasilnya dari usaha abah. Lihat sajalah betapa seronoknya menikmati hasil tanaman sendiri. Kata orang tidak rugi berbudi kepada tanah..
Jom layan gambar-gambar nih..
Kacang kelisa atau kacang botol
Pucuk ubi - masak lemak atau celur sahaja
Pucuk manis - masak lemak campur keledek
Jantung pisang - masak lemak, kerabu atau celur saja
Daun kesum - masak asam pedas atau laksa
Bunga kantan - masak asam pedas atau laksa.. wajib letak ni..
Inilah cekur - orang guna untuk buat kerabu
Lengkuas - untuk masak rendang
Daun kari - baunya menyelerakan masakan
Cili api - buat sambal belacan
Limau kasturi - banyak kegunaanya
Limau purut - daunnya banyak digunakan dalam masakan
Pisang - boleh buat macam2 kuih..
Ni namanya timun aceh - makan dengan santan atau gula
Tengok tu.. tembikai kuning pun ada - manis sangat rasanya..
No comments:
Post a Comment