Monday, 1 November 2010

Bertuahnya Duk Kampung...

Posting kali ini berbeza sedikit. Ceritanya biasa2 saja tapi bila melihatkan gambar-gambar yang ada memang menyegarkan mata dan minda kita..

Alangkah bertuahnya tinggal di kampung. Serba-serbinya murah dan mudah diperolehi terutama bahan masakan, ulam-ulaman, sayur-sayuran dan buah-buahan. Boleh ditanam sendiri di sekeliling rumah saja. Bayangkan dah berapa banyak kos boleh dijimatkan jika cili, serai, kunyit, lengkuas, halia, bunga kantan, daun kari, daun pandan, daun kesum, limau purut, limau kasturi, pucuk ubi, kacang botol, kacang bendi, terung, kacang panjang, pucuk kayu manis dan lain-lain ditanam sendiri. Bukan sahaja puas hati melihat hasilnya yang segar-segar malahan yang paling utama dapat menjimatkan kos membeli bahan-bahan tersebut..

Abah pulak memang jenis seorang yang rajin bercucuk-tanam. Inilah hasilnya dari usaha abah. Lihat sajalah betapa seronoknya menikmati hasil tanaman sendiri. Kata orang tidak rugi berbudi kepada tanah..

Jom layan gambar-gambar nih..


Kacang kelisa atau kacang botol


Pucuk ubi - masak lemak atau celur sahaja


Kangkung - goreng belacan


Pucuk manis - masak lemak campur keledek


Jantung pisang - masak lemak, kerabu atau celur saja


Daun pegaga - buat kerabu


Daun pandan - perasa asli


Daun kesum - masak asam pedas atau laksa


Bunga kantan - masak asam pedas atau laksa.. wajib letak ni..


Inilah cekur - orang guna untuk buat kerabu


Halia


Serai


Lengkuas - untuk masak rendang


Kunyit


Daun kari - baunya menyelerakan masakan


Cili api - buat sambal belacan


Limau kasturi - banyak kegunaanya


Limau purut - daunnya banyak digunakan dalam masakan


Pisang - boleh buat macam2 kuih..


Ni namanya timun aceh - makan dengan santan atau gula


Tengok tu.. tembikai kuning pun ada - manis sangat rasanya..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin